Cowboy fiets kopen: 10 dingen die je eerst moet weten

Na duizenden kilometers op een Cowboy, heb ik een aantal tips voor deze slimme e-bikes.

Geschreven door

Ruud Caris

Cowboy fiets - e-bikefans

Laatste update:

0

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Overweeg je een Cowboy fiets te kopen, dan zit je hier goed. De afgelopen jaren heb ik meerdere modellen van deze elektrische fiets getest. Door deze ervaring, zijn er een aantal dingen die ik met je wil delen over de Cowboy elektrische fiets die je mogelijk helpen met het maken van een aankoop-beslissing.

Cowboy fiets

De Cowboy fiets wordt steeds populairder en inmiddels zijn er ook al meerdere modellen op de markt gebracht. Maar is het nu een goed idee deze te kopen? Dat is precies wat je weet na het lezen van dit artikel.

De informatie hieronder over Cowboy en alle modellen is grotendeels gebaseerd op eigen ervaring. Lees bijvoorbeeld mijn review van de Cowboy 4 of de Cowboy 3 maar eens.

Voordat ik ga beginnen met de punten, eerst wat informatie over het bedrijf Cowboy. Waar komen ze vandaan, hoe is het ontstaan en alle andere nuttige info.

💡 Cowboy fiets kopen?

Wil je Cowboy fiets kopen, dan zijn er een aantal dingen die handig zijn om te weten:

Cowboy 4 – foto E-bikefans

Cowboy: het bedrijf

Cowboy komt uit België, Brussel om precies te zijn. Het bedrijf werd opgericht in 2016 met als doel een stijlvolle elektrische fiets te maken. Inmiddels zijn we een aantal modellen verder en rijden er wereldwijd duizenden Cowboys rond.

Cowboy heeft in de loop der jaren ook de nodige funding opgehaald om sneller te kunnen groeien. Op het moment van schrijven in totaal 131 miljoen. Dit heeft ervoor gezorgd dat ze ook de nodige vernieuwingen in de Cowboy fiets-serie hebben kunnen doorvoeren.

Cowboy heeft in meerdere landen officiële brand stores geopend, waar je de fietsen in de winkel op een speciaal parcours, kunt proberen. Deze Cowboy fiets winkels zijn te vinden in:

  • Berlijn – Neue Schönhauser Straße 3
  • Brussel – Henegouwenkaai 19
  • Parijs – Le Bon Marché (Ingang aan de Rue de Babylone 7)

Hier kun je de fietsen live bekijken (en gebruiken). Is er geen brand store in de buurt, dan kun je gelukkig toch een proefrit maken, maar daarover later meer.

Cowboy fiets - e-bikefans
Cowboy 3 / Foto via GadgetsDaily

10 dingen die je moet weten over de Cowboy fiets

De Cowboy fiets heeft veel mogelijkheden, opties en andere kenmerken. Hieronder een aantal zaken die je moet weten alvorens je tot aanschaf over gaat.

Ook heeft de Cowboy één minpunt wat mij betreft en dat deel ik uiteraard ook in onderstaand lijstje. Daarna kun je een goede keuze maken of deze elektrische fiets van Cowboy iets voor jou is.

1. Verschillende modellen: Cowboy Classic en Cruiser ST

Laten we beginnen met te kijken welke modellen er op dit moment beschikbaar zijn. Maar vooral wat de verschillen en overeenkomsten zijn. Ook deel ik meteen welke mijn voorkeur heeft.

Er zijn meerdere modellen van de Cowboy op de markt, maar de meest actuele modellen zijn op dit moment de Cowboy Classic en Cowboy Cruiser ST.

Recent is de naamgeving veranderd, op dit moment zijn er:

  • Cowboy Classic (was Cowboy 4)
  • Cowboy Cruiser
  • Cowboy Cruiser ST (was Cowboy 4ST)

Het verschil zit ‘m voornamelijk in de looks en de manier van opstappen. Er is namelijk geen extra stang aanwezig bij de 4ST. Dit werd vroeger het ‘damesmodel’ genoemd, maar tegenwoordig – en vooral bij elektrische fietsen – is dit de nieuwe norm aan het worden voor zowel man als vrouw.

Ook is het stuur op de Cowboy 4 iets sportiever dan bij de 4ST. Qua functionaliteit zijn er eigenlijk geen echte verschillen. Er zit wel nog in verschil in de (maximale) lengte van de berijder. Zoals je ziet in onderstaande tabel is de C4 iets geschikter voor grotere mensen (tot 195cm).

Leuk feitje: de ST in de Cowboy 4ST staat voor: step through. Je kunt er dus als het ware doorheen stappen.

Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar de Cowboy 4ST oftewel de Cruiser ST (mijn review), vooral omdat er geen extra stang is. Dit maakt het op- en afstappen simpelweg eenvoudiger. De looks zijn misschien iets minder stoer, maar wat mij betreft, is de Cowboy 4ST veel functioneler.

Cowboy Cross

Cowboy Cross

Rating

120

km

Range

27,9

kg

Gewicht

Cowboy Cruiser

Cowboy Cruiser

Rating

80

km

Range

19,4

kg

Gewicht

Cowboy 3

Rating

80

km

Range

18,2

kg

Gewicht

Cowboy 4 (Classic)

Cowboy 4

Rating

80

km

Range

19

kg

Gewicht

2. Accu en trapondersteuning

De Cowboy is een elektrische fiets en is dus voorzien van een accu en een motor en deze werken misschien iets anders dan je zou verwachten.

Laat ik beginnen met het feit dat het bijzonder handig is dat de accu eraf gehaald kan worden. Hierdoor kun je deze overal opladen en hoef je dus niet voor een stopcontact bij de fiets in de buurt te zorgen. De accu wordt vastgeklikt en vervolgens op slot gedaan met het sleuteltje.

Deze accu zorgt dat de motor kan werken. Waar bij veel andere elektrische fietsen een handmatige bediening is door middel van een kastje op het stuur, is dat bij de Cowboy fiets niet het geval.

Cowboy fiets - e-bikefans
Acculampjes op Cowboy 3 / Foto via GadgetsDaily

Adaptieve ondersteuning

De mate van ondersteuning wordt bepaald door de druk die jij op de trappers zet in combinatie met de snelheid. Deze adaptieve ondersteuning zorgt er dus voor dat je – los van het trappen en sturen – geen handelingen hoeft uit te voeren tijdens het fietsen.

In het begin kan dit even wennen zijn, maar er is één ding dat ze heel goed voor elkaar hebben en dat is deze manier van ondersteuning. Dit is eigenlijk altijd precies voldoende. Dus hoe meer druk je op de pedalen zet, bijvoorbeeld als je van stilstand wil oversteken, hoe meer ondersteuning je krijgt.

Adaptieve ondersteuning Cowboy fietsen

De Cowboy-serie heeft adaptieve ondersteuning. Hierdoor hoef je niet handmatig in te stellen hoeveel kracht de motor moet geven tijdens het fietsen. Dit gaat vanzelf afhankelijk van de druk op de pedalen en snelheid en dit werkt bijzonder goed.

Cowboy fiets - e-bikefans
Cowboy 4 ST / Foto via GadgetsDaily

3. Geen versnellingen

Het is goed om te weten dat de Cowboy geen versnellingen heeft. Er is dus slechts één omwententelsnelheid van de trappers. Dit is op zichzelf geen probleem. Sterker nog, mijn ervaring is dat deze voor alle snelheden tussen de 1-25km/h vrij goed afgesteld is.

Ga je harder, dan zul je mogelijk ervaren dat je wat sneller moet trappen en je dus relatief veel omwentelingen maakt. Dit is > 25km/h niet altijd even prettig, omdat dan ook de ondersteuning niet meer aanwezig is.

Nu moet ik ook eerlijk bekennen: hier wen je vrij snel aan, maar toch is het wel een aandachtspuntje als je overweeg een Cowboy e-bike te kopen.

4. De Cowboy-app

Zoals je in mijn reviews van de Cowboy-fietsen hebt kunnen lezen is de app (Android en iOS) er de laatste jaren flink op vooruit gegaan.

Binnen de app kun je eigenlijk alles regelen en checken. Zo kun je onder andere je fiets op slot zetten en unlocken, maar zit er ook de mogelijkheid in tot navigeren.

Handig aan bijvoorbeeld de Cowboy 4 is het feit dat er een geïntegreerde telefoonhouder is, waarop je jouw smartphone tijdens het fietsen kunt vastzetten. Op deze manier kun je eenvoudig navigeren, maar ook bijvoorbeeld de snelheid zien en het resterende accupercentage. Meer over Quad lock verderop in dit artikel.

Andere handige functies binnen de app zijn:

  • Afgelegde routes + afstand – Welke routes je hebt afgelegd, inclusief informatie over afstand en tijd. Ook over de gehele looptijd.
  • Groepen/profielen – Indien gewenst kun je een profiel aanmaken en lid worden van groepen
  • Luchtkwaliteit – Informatie over de kwaliteit van de lucht
  • Navigatie – Handig navigeren met de Cowboy-app
  • Find my bike – Hiermee kun je altijd de actuele locatie van jouw fiets terugvinden
  • Theft detection – Zo krijg je een seintje als iemand jouw fiets probeert te stelen (als je diefstalverzekering hebt)
  • Crash detection – Als je een crash maakt, kan je locatie gedeeld worden met je contacten voor noodgevallen
  • Gamification – Je kunt prestaties en badges behalen binnen de app

Extra apps voor meer snelheid

Naast de officiële app, zijn er ook nog andere apps beschikbaar die extra mogelijkheden bieden voor de Cowboy bike. Met deze apps kun je de Cowboy sneller laten gaan, door de software aan te passen. Dit kan onder andere met Cowbooster (Android en iOS voor € 9,99)

Wil je zelf aan de slag en ben je een beetje handig, dan kun je Cowboy Untamed op Github bekijken.

💡 Apps om Cowboy op te voeren

Deze apps om je Cowboy fiets op te voeren zorgen ervoor dat je fiets stuk kan gaan. Ook kan het gebruik invloed hebben op de garantie. Daarnaast is de kans op ongelukken door de hogere snelheid een stuk groter.

Wil je dus Cowboy Untamed of CowboyBooster gebruiken, weet dan dat er risico’s zijn en je fiets stuk kan gaan.

5. Riem in plaats van ketting

De Cowboy fiets is uitgerust met een riem en geen ketting. Dit is eenvoudiger qua onderhoud en de fietservaring lijkt hierdoor net iets soepeler.

Mocht je zelf met de fiets aan de slag gaan, zorgt dit natuurlijk ook voor minder olievlekken. Wel zo handig!

Cowboy fiets - e-bikefans
Cowboy fiets riem / Foto via GadgetsDaily

6. Quad Lock-integratie

Vanaf de Cowboy 4 is er een geïntegreerde Quad Lock houder op de fiets aanwezig. Op het stuur kun je dus eenvoudig jouw telefoon bevestigen als je het juiste hoesje hebt.

Dit betekent dat je tijdens het rijden bijvoorbeeld de navigatie kunt bekijken, maar ook zaken als jouw snelheid en resterende accuduur zijn zichtbaar.

Cowboy fiets - e-bikefans
Quad Lock op Cowboy fiets – Foto: GadgetsDaily

Maar Cowboy is verder gegaan. Jouw telefoon wordt ook draadloos opgeladen tijdens het fietsen (als jouw telefoon dat ondersteunt, uiteraard). Dus en je hebt beweging door te fietsen en je telefoon wordt opgeladen, een handige combi.

Omdat het concept interessant vond, heb ik hier een Quad Lock review geschreven. Wil je een Quad Lock hoesje of accessoire aanschaffen, dan kun je terecht bij Cowboy of de officiële shop QL-shop.

7. Proefrit Cowboy fiets

Bij een grote aankoop als een fiets wil je toch graag een proefrit maken. Dat kan gelukkig bij Cowboy, waar je dus niet per se naar één van de brand stores hoeft. Er zijn door heel Nederland en België (een andere landen) mogelijkheden om een proefrit te maken.

Dit doe je op deze pagina van de Cowboy-sites, waar je per regio een proefrit kunt aanvragen. De dekking hiervan is overigens niet landelijk. Als ik hier Maastricht invoer, is de dichtsbijzijnde mogelijkheid Luik (BE). Er zijn wel mogelijkheden in bijvoorbeeld Amsterdam, Utrecht en andere grote Nederlandse steden

Cowboy proefrit boeken

8. Cowboy Circular: refurbished (en dus goedkoper)

Overweeg je een Cowboy elektrische fiets, maar vind je deze toch net wat aan de dure kant? Dan is ook de optie om via Cowboy Circular een refurbished model te kopen.

Dit zijn fietsen die al gebruikt zijn, maar vervolgens volledig gecheckt en schoontgemaakt. Ze kunnen nog geruime tijd mee en het mooiste is: je krijgt er ook nog eens twee jaar garantie op!

Een refurbished Cowboy elektrische fiets kan een interessante manier zijn om toch iets minder te betalen. Daarbij krijg je ook gewoon 1 jaar garantie en een zo-goed-als-nieuwe fiets.

→ Bekijk hier het actuele aanbod refurbished Cowboy fietsen

9. Kleuren, accessoires, Cowboy care en diefstalverzekering

Bij de aanschaf van een Cowboy e-bike zijn er nog een aantal accessoires en extra diensten die je kunt afnemen. Uiteraard kun je ook de kleur kiezen: zwart, zand en kaki.

Waar één van mijn minpunten voor de Cowboy 3 het ontbreken van een standaard was, hebben ze gelukkig aangepast bij de Cowboy 4. Hieronder de beschikbare accessoires.

  • Bagagedrager
  • Standaard
  • Quad Lock telefoonhoesje
  • Universele Quad Lock adapter (als het hoesje niet beschikbaar is voor jou telefoon)
  • Slot (keuze uit Kryptonite beugelslot, Abus Bordo vouwslot en Abus Iven kettingslot)
  • Fietstas
  • Helm (2 modellen)
  • Fietspomp (elektrisch en handmatig)
  • Fietsreinigingskit
  • Kindezitje
  • Fietskaradapter

Hiermee kun je jouw Cowboy dus nog net iets completer maken. Een accessoire die ik persoonlijk zou aanbevelen is de standaard en mogelijk de bagage-drager. Ook een goed slot is handig, maar uiteraard heb je ook de mogelijk om dit elders te kopen.

Daarnaast kun je nog Cowboy Care aanschaffen, een ondershoudscontract voor jouw fiets. Hier betaal je € 20 per maand voor. Dan krijg je:

Onderhoud binnen Cowboy Care

  • Frame schoonmaken
  • Fietsketting schoonmaken
  • Remmen schoonmaken
  • Fietsketting aanspannen
  • Bouten/schroeven aandraaien
  • Bandenspanning controleren
  • Volledige check-up van de fiets

Vervanging van de onderdelen

  • Remblokken vervangen
  • Banden vervangen
  • Binnenband vervangen (alleen bij lekke band)

Diensten

  • Onbeperkte service boekingen
  • Kosten van reserveonderdelen zijn inbegrepen
  • Vervangen van lekke banden
  • On-demand hulp
  • Extra batterij en sleutel in geval van verlies

Als laatste kun je ook een extra diefstalverzekering afsluiten. Hierbij krijg je voor € 120 per jaar meldingen als iemand je fiets probeert te stelen. Mocht dit toch gebeuren, krijg je – zonder eigen risico – een nieuwe fiets. Hierbij krijg je de eerste 3 jaar de aankoopprijs als er een diefstal plaatsvindt. Lees uiteraard wel even de voorwaarden.

Cowboy fiets - e-bikefans
Cowboy 3 – zadel / Foto GadgetsDaily

10. Wat kost de Cowboy e-bike?

De Cowboy fiets is verkrijgbaar vanaf € 2890 op het moment van schrijven. Daarbij krijg je het basis-model zonder accessoires of extra diensten.

Er zijn echter vaak acties, waarbij je of accessoires, diensten of juist korting ontvangt. Voor een actueel overzicht van de kortingen verwijs ik je naar deze pagina.

Dus, Cowboy fiets kopen of beter niet?

Na het testen van meerdere elektrische fietsen, waaronder een aantal Cowboy-modellen is de conclusie: ja, de Cowboy fiets is een goede aankoop.

Je krijgt een prettig rijdende fiets, een zeer goede app en een prettige (automatische) ondersteuning. Dit in combinatie met de regelmatige updates, de Quad lock-integratie en toffe looks maken de Cowboy tot een zeer interessante e-bike. Ik ben fan!

Vind je de Cowboy fietsen toch wat prijzig? Check dan ook mijn uitgebreid uitleg en ervaring met Cowboy Circular. Hier worden refurbished fietsen veel goedkoper aangeboden (tot 30%).

Bekijk ook

Cowboy Cross

Cowboy Cross

Rating

120

km

Range

27,9

kg

Gewicht

Cowboy Cruiser

Cowboy Cruiser

Rating

80

km

Range

19,4

kg

Gewicht

Cowboy 3

Rating

80

km

Range

18,2

kg

Gewicht

Cowboy 4 (Classic)

Cowboy 4

Rating

80

km

Range

19

kg

Gewicht

Topics:

Mijn eerste e-bike kocht ik in 2012. Daarna veel verschillende e-bikes getest en gereden. Op E-bikefans deel ik toegankelijke info over allerlei e-bikes. Mijn favoriete e-bike type van dit moment: de urban e-bike.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Conversational Form (#3)

Plaats een reactie

Share to...