Review Cowboy 4: deze elektrische fiets kopen of beter niet?

Geschreven door

Ruud Caris

·

Gereviewd door

Willem Hamilton

Laatste update:

0

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

De afgelopen periode heb ik de Cowboy 4 (ST) uitgebreid getest, maar moet je deze slimme elektrische fiets eigenlijk kopen? Dat is precies wat je weet na het lezen van de Cowboy 4 review.

Het merk

Het bedrijf Cowboy is gevestigd in Brussel en zoals de naam doet vermoeden hebben ze al meerdere elektrische fietsen op de markt gebracht. Met de Cowboy 4 is de evolutie zijn er de nodige verbeteringen doorgevoerd.

Het bedrijf heeft de nodige ambities en haalde nieuwe funding op om het merk en de fietsen verder te ontwikkelen.

Eerder heb ik de Cowboy 3 al aan de tand gevoeld in een review, dus dit is een mooi moment om te starten met de Cowboy 4 review en deze ook te vergelijken met zijn voorganger.

Wil je meer weten over de fietsenlijn van dit merk, check dan mijn uitgebreide, algemener artikel over de Cowboy elektrische fietsen.

Cowboy 4 kopen?

Wil je Cowboy fiets kopen, dan zijn er een aantal dingen die handig zijn om te weten:

Cowboy 4 review

Uiteraard ga ik hieronder verder in op de werking, het gebruik en de looks van de Cowboy 4, maar hieronder alvast een samenvatting.

Cowboy 4

Cowboy 4 (Classic)

door Cowboy

Gemiddelde rating

Tot 80 km

Range

19 kg

Gewicht

Custom 45nm (achter)

Motor

Wat wij goed vinden

 • Tof design
 • Uitneembare accu
 • Goed werkende app
 • Prettige trap-ondersteuning
 • Riem (en geen ketting)
 • Standaard spatborden aanwezig (Bagage-drager en standaard als optie)

Wat wij minder goed vinden

 • Geen versnellingen, kan even wennen zijn

Cowboy 4: de looks

Bij de vorige Cowboy fiets was ik al bijzonder enthousiast over de looks en bij de Cowboy 4 is dit niet anders: het is een bijzonder stijlvolle fiets in een matzwarte afwerking: ik blijf fan!

Bij het nieuwste model heb je ook de mogelijkheid om naast matzwart voor ‘zand’ (beige/crème) en kaki (groenig) te kiezen als kleur. Persoonlijk vind ik de matzwarte het mooiste, maar er is in ieder geval keuze.

💡 Cowboy 4 = Cowboy Classic (performance)

Cowboy heeft besloten de naamgeving van de fietsen wat om te gooien. De Cowboy 4 heet nu de Cowboy Classic (Performance).

De fiets is verder premium afgewerkt en lijkt redelijk op zijn voorganger. Zoals je op de foto ziet heb ik de Cowboy 4 ST getest, die een lagere instap heeft. In de praktijk werkt dit prettig, op- en afstappen gaat simpelweg eenvoudiger. Mocht je besluiten deze te kopen, dan kun je kiezen om deze met stang (Cowboy 4) en met lage instap (Cowboy 4 ST) te laten leveren.

Review Cowboy 4
Cowboy 4 – Via: E-bikefans

Daarnaast zijn er dit jaar opties om bijvoorbeeld een bagage-drager en standaard toe te voegen bij de configuratie. Voor dit setje extra’s, betaal je € 99. Ook kun je er bijvoorbeeld voor kiezen een kinderzitje erbij te nemen (€ 179), slot (€ 89) en het Quad Lock hoesje (€ 29). Over dit speciale hoesje later meer.

Een ander pluspunt van deze slimme e-bike is het feit dat de accu verwijderd kan worden. Op deze manier kan deze eenvoudig(er) opgeladen worden en is het mogelijk de accu eventueel meenemen als de fiets ergens gestald wordt.

Ten opzichte van de Cowboy 3 zijn bijvoorbeeld ook de handvaten vernieuwd en ook hier is dit absoluut een vooruitgang. De grip is simpelweg prettiger. Ook het zadel is aangepast en dat is eveneens een vooruitgang.

Bij de Cowboy 4 is aan elk detail aandacht besteed, daardoor ziet de fiets er simpelweg ‘af’ uit. Nu zeggen looks natuurlijk niet alles, maar dit is misschien wel de mooiste fiets op de markt van dit moment.

Review Cowboy 4
Cowboy 4 – Via: E-bikefans

Cowboy 4: trap-ondersteuning en app

Een fiets koop je natuurlijk niet (alleen maar) voor de looks: hij moet ook goed zijn werk doen als je onderweg bent.

Hierbij heeft Cowboy weer dezelfde keuze gemaakt als bij de 3: de trapondersteuning wordt afhankelijk van de druk op de pedalen aangepast en er zijn geen versnellingen. Van de trapondersteuning ben ik ook deze keer weer enorm fan: op het juiste moment, voel je de juiste hoeveelheid ondersteuning. Complimenten!

Over de versnellingen, of het gebrek eraan, ben ik – wederom net als vorige keer – niet altijd enthousiast. Vooral bij wat hogere snelheden, moet je vrij veel omwentelingen maken. Tot ongeveer 25km/u voelt dit vrij natuurlijk, maar zodra je deze snelheid overschrijdt, voelt het net of je iets te snel moet trappen.

Dit is geen overdreven groot bezwaar, maar wel iets wat ik wil uitlichten voor potentiële kopers. Ben je op zoek naar een fiets met versnellingen, dan is de Cowboy simpelweg geen goede keuze.

Neemt niet weg dat de Cowboy 4 een bijzonder prettige fiets is, die de ondersteuning, maar ook zeker de app goed voor elkaar heeft.

Review Cowboy 4
Via: E-bikefans

Over de app gesproken: bij de Cowboy 3 was ik al enthousiast over de app en de ontwikkeling in het afgelopen jaar heeft niet stilgestaan: er zijn handige nieuwe functies toegevoegd, die vooral bij het rijden een enorme toegevoegde waarde hebben.

In de afgelopen jaren heb ik honderden apps uitgebreid getest en het is niet eenvoudig om eenvoudige, goedwerkende app te maken, maar dat is precies waar Cowboy in geslaagd is.

Quad Lock case + telefoonhouder: koningszet!

Nieuw op de Cowboy 4 is de geïntegreerde houder, waar je met een Quad Lock case eenvoudig je telefoon op kan bevestigen. Bij het testen, heb ik ook een Quad Lock telefoonhoesje voor de iPhone gekregen.

Ook dit hoesje heeft een premium look en feel, hetgeen prima past bij deze premium fiets. Ook het bevestigen van het hoesje op het stuur, is kinderspel: een kwestie van in de juiste positief erop zetten, draaien en hij zit vast.

Review Cowboy 4
Quad Lock op Cowboy 4 – Via: E-bikefans

Eén van de voordelen van deze bevestiging is dat je onder het fietsen een aantal statistieken in kunt bekijken (waaronder snelheid en accu), maar nieuw is ook de navigatie. Weet je niet precies waar je heen moet, dan krijg je via de Cowboy-app navigatie, die je eenvoudig van A naar B kan leiden.

Deze navigatie werkt overigens vrij goed. Nu gebruik ik mijn fiets over het algemeen op plekken waar ik de weg ken, maar mocht dat niet zo zijn, is ook dit weer een bijzonder mooie toevoeging.

Als klap op de vuurpijl kan deze houder je telefoon ook nog eens draadloos opladen tijdens het fietsen, hoe mooi is dat!

Ben je van plan de Cowboy 4 aan te schaffen, dan is de Quad Lock case een no-brainer om erbij te bestellen!

Review Cowboy 4
Quad Lock hoesje op Cowboy 4 – Via: E-bikefans

Cowboy 3 vs Cowboy 4: verschillen

In deze review kwam de Cowboy 3 al een paar keer naar voren, maar wat zijn nu de verschillen en verbeteringen? Laat ik deze op een rij zetten: Cowboy 3 vs Cowboy 4.

 • Handvaten en zadel – Er zijn aanpassingen gedaan aan de handvaten (betere grip) en het zadel (meer zitcomfort). Beide een goede vooruitgang.
 • Telefoonhouder (incl. draadloos opladen) – Dit is misschien wel de meest briljante toevoeging. Zo kun je dan wel navigeren, snelheid en accu in de gaten houden, maar ook nog eens je smartphone draadloos opladen.
 • Iets bredere banden – Door de bredere banden heb je een wat stabielere wegligging.
 • Standaard spatborden aanwezig – Eindelijk: standaard spatborden. Een must voor eigenlijk elke fiets.

De Cowboy 4 heeft dus zeker een aantal voordelen ten opzichte van de Cowboy 3. Heb je de keuze tussen beide fietsen, zou ik absoluut de 4 aanraden. Alleen de manier waarop je de telefoon en app gebruikt tijdens het fietsen, is de moeite al waard.

Review Cowboy 4
Cowboy 4 via: E-bikefans

Conclusie Cowboy 4 review: kopen of niet?

De conclusie van de Cowboy 4 review is: dit is een topfiets. Ja, je bent wat geld kwijt aan de aanschaf, maar je krijgt wel een slimme elektrische fiets ervoor terug die er bijzonder tof uit ziet.

Daarnaast werkt de trapondersteuning en app van de Cowboy 4 fenomenaal: ik ben fan! Dit is misschien wel de beste elektrische fiets van dit moment…

De Cowboy 4 is op het moment van schrijven te koop vanaf € 2699 op de site van de fabrikant.

Bekijk ook

Tenways CGO009

Gemiddelde rating

Tot 85 km

Range

21 kg

Gewicht

Cowboy Cross

Cowboy Cross

Gemiddelde rating

Tot 120 km

Range

27,9 kg

Gewicht

Mijn eerste e-bike kocht ik in 2012. Daarna veel verschillende e-bikes getest en gereden. Op E-bikefans deel ik toegankelijke info over allerlei e-bikes. Mijn favoriete e-bike type van dit moment: de urban e-bike.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Plaats een reactie

Share to...