Cowboy Cross: 9 dingen die je eerst moet weten

Geschreven door

Ruud Caris

·

Gereviewd door

Willem Hamilton

Laatste update:

0

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Met de Cowboy Cross wordt er een nieuwe, gewilde e-bike gelanceerd. Het Belgische Cowboy brengt de Cross in twee varianten op de markt: step-over en step-through. In dit artikel deel ik mijn eerste ervaringen en een aantal dingen die je moet weten voordat je overweegt deze elektrische fiets aan te schaffen.

Cowboy Cross: dit moet je weten

De Cowboy Cross neemt veel mee van zijn voorganger, maar er zijn ook een aantal zaken veranderd. Daarom heb ik hieronder een aantal dingen verzameld die belangrijk zijn om te weten. Daarnaast heb ik een aantal eigen foto’s en video’s voor je van de twee verschillende modellen van de Cross.

Cowboy Cross

Cowboy Cross

Cowboy

Rating

120

km

Range

27,9

kg

Gewicht

Custom 45Nm

Motor

Wat wij goed vinden

 • Tof design
 • Uitneembare accu
 • Goed werkende app
 • Relatief grote actieradius
 • Riem (en geen ketting)
 • Step-over en step-through-model beschikbaar

Wat wij minder goed vinden

 • Geen versnellingen, kan even wennen zijn
 • Stevig geprijsd

Cowboy Cruiser

Cowboy Cruiser

Rating

80

km

Range

19,4

kg

Gewicht

Tenways CGO009

Rating

85

km

Range

21

kg

Gewicht

1. Zadel- en voorvork-vering

De Cowboy Cross is voorzien van extra vering deze zit in het zadel en de voorvork. Hierdoor voel je oneffenheden in de weg een stuk minder.

Dit in combinatie met de grotere banden draagt eraan bij dat de fiets, aldus de makers, een echte ‘all road fiets’ is. Daarmee bedoelen ze dat deze geschikt is voor meerdere terreinen.

2. Extra grote accu en range

Ten opzichte van zijn voorgangers, heeft de Cross een flink grotere accu (540Wh). Deze heeft 50% meer capaciteit en dit resulteert in een range van maximaal 120km.

Hou er hier wel rekening mee dat deze range onder ideale omstandigheden is. Dit zul je lang niet altijd behalen. Toch is het interessant dat Cowboy de verwijderbare accu een stuk groter heeft gemaakt. Het opladen van de accu neemt zo’n drie uur in beslag.

3. Step-over en step through modellen

Er zijn twee verschillende modellen beschikbaar van de Cowboy Cross. Een zogenaamde step-over en step through. Het step-over model heeft een extra (gebogen) stang. Vroeger zou dit een ‘mannen-model’ genoemd worden, maar persoonlijk fiets ik al jaren op een model zonder deze extra stang.

Hieronder een video van deze twee modellen naast elkaar.

4. Extra details

Hieronder nog een aantal andere, nuttige gegevens van de Cowboy Cross

 • Gewicht – 27,9kg
 • Geschikt voor mensen tussen de 165-195 cm
 • Essenza comfort-zadel van Selle Royal
 • 60 mm anti-lek banden
 • Motor – 45Nm / 250w

5. Gamification van het fietsen

Naast de hardware-upgrades, zijn ze ook gaan nadenken over de gamification van het fietsen. Er zijn zogenaamde Live Challenges toegevoegd, waarbij de rijder wordt gemotiveerd om harder te trappen en sneller te fietsen.

Het uiteindelijk doel van deze challenges is om een betere conditie op te bouwen en meer plezier te brengen in het fietsen.

Ook is er een Check my bike diagnostics toegevoegd, waardoor eventuele euvels op afstand gecontroleerd en geoptimaliseerd kunnen worden, op afstand.

Cowboy Cross bagage-drager

6. Standaard bagagedrager en standaard

Bij de Cowboy 3 was er geen standaard aanwezig en ook de bagage-drager ontbrak of moest extra besteld worden. Dat is bij de Cross anders. Hier wordt zowel de standaard als de bagagedrager standaard meegeleverd.

Een goede stap van het merk, want de doelgroep van deze e-bike zal dit waarschijnlijk wel kunnen waarderen en dus gebruiken.

7. Cockpit, riem en find my bike

Bij de Cowboy 4 werd de cockpit geïntroduceerd, waarbij het mogelijk was om je smartphone als dashboard te gebruiken op de fiets. Deze werd vastgezet met een Quad lock hoesje. Ook bij de Cowboy Cross is dit weer aanwezig. Hier kun je de Cowboy-app (Android en iOS) dan bijvoorbeeld ook gebruiken om mee te navigeren.

Daarnaast wordt de fiets aangedreven door een onderhoudsarme riem en dus geen ketting. Er zijn echter geen versnellingen aanwezig en ook de adaptieve ondersteuning is weer aanwezig. Het is dus niet mogelijk om zelf de mate van ondersteuning in te stellen. Mijn reviews uit het verleden leren dat dit een prettige manier van fietsen is bij de elektrische fietsen van Cowboy.

De Find my bike functie is tevens aanwezig. Zo kan er via GPS gekeken worden waar de fiets zich bevindt. Vooral handig als deze gestolen is.

8. Stevige prijs en tijdelijke korting

Waar de eerdere Cowboy-fietsen tussen de € 2000 en € 3000 op de markt gebracht werden, is de Cowboy Cross een stuk duurder.

De standaardprijs is maar liefst € 3999. Een pittige prijs voor een elektrische fiets. Tijdens de pre-order-actie is krijg je hier een korting op van € 500.

9. Leverbaar in juni…

De pre-order begint in maart 2024 en de uiteindelijke levering zal pas in juni 2024 plaatsvinden. Als je besluit om de fiets te bestellen, zal het dus wel no geven duren voordat deze daadwerkelijk geleverd wordt.

De Cross is beschikbaar in drie kleuren: Lava (donkergrijs), Mushroom (aards grijs) en Moss (groen).

Cowboy Cross reviews

Wij hebben zelf een aardige eerste indruk gekregen van deze slimme e-bike. Maar we zijn uiteraard ook op zoek gegaan naar Cowboy Cross reviews.

1. Reddit

Op Reddit zijn er een aantal gebruikers die de Cowboy Cross getest hebben. Hieronder een korte samenvatting van deze review(s).

 • Hij is een stuk zwaarder dan de Cruiser
 • De kleur ziet er in het echt erg tof uit
 • De vering is relatief goed, kleine oneffenheden voel je nauwelijks
 • De banden zijn een stuk dikker
 • Het is een stevige, degelijke e-bike

Meer kun je hier lezen.

2. Van Moofer

Mooie naam:-). Maar ze hebben de Cross getest tijdens de perspreview in Nederland. Hierbij hebben ze onder andere de live challenges getest, een nieuwe functie binnen de app.

Alle details en beelden kun je in onderstaande video terugvinden.

Tot slot over de Cowboy Cross

De Cowboy Cross is een interessante e-bike met een stevige prijs. Er zijn flinke verbeteringen doorgevoerd en er is veel aandacht besteed aan de details. Ook de verbeterde range (tot 120km) en de flinke vering brengen veel meer extra rijcomfort met zich mee.

Past een kleine € 4000 binnen je budget, dan is het absoluut een interessante fiets om beter te bekijken. Is je budget wat lager, dan heb ik hieronder nog een aantal interessante modellen.

Bekijk ook

Cowboy Cruiser

Cowboy Cruiser

Rating

80

km

Range

19,4

kg

Gewicht

Tenways Ago X

Tenways Ago X

Rating

100

km

Range

27

kg

Gewicht

Tenways CGO009

Rating

85

km

Range

21

kg

Gewicht

Topics:

Mijn eerste e-bike kocht ik in 2012. Daarna veel verschillende e-bikes getest en gereden. Op E-bikefans deel ik toegankelijke info over allerlei e-bikes. Mijn favoriete e-bike type van dit moment: de urban e-bike.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Conversational Form (#3)

Plaats een reactie

Share to...