Review Cowboy 3: is dit de ideale slimme elektrische fiets?

Geschreven door

Ruud Caris

Laatste update:

0

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

💡 In het kort

De Cowboy 3 is een bijzonder goed uitziende elektrische fiets met een aantal handige, slimme functies. De app zit erg goed in elkaar en het design is dik in orde.

Ook de trapondersteuning doet zijn werk erg goed, echter ontbreekt er bijvoorbeeld ook een standaard, versnellingen en kunnen de handvaten van de Cowboy 3 wel een verbetering gebruiken. De conclusie van de Cowboy 3 review is dan ook: een interessante fiets, die wel nog wat verbetering kan gebruiken.

In een wereld waar we steeds meer elektrische voertuigen zijn, heeft ook de elektrische fiets een vlucht gemaakt. Het Belgische Cowboy voegt daar extra, slimme techniek en design aan toe. De afgelopen periode heb ik de Cowboy 3 uitgebreid getest. Hoe dit is bevallen, lees je in deze Cowboy 3 review.

Cowboy 3

De opvolger is inmiddels ook beschikbaar. Wil je weten hoe deze bevalt en wat er anders is? Check dan onze Cowboy 4 review! Ook is er een model gelanceerd met een iets minder sportieve uitstraling. Check ook alles over de Cowboy Cruiser.

Cowboy 3

door Cowboy

Gemiddelde rating

Tot 80 km

Range

18,2 kg

Gewicht

Custom 30nm (achter)

Motor

Wat wij goed vinden

 • Zeer betaalbaar
 • Erg goede adaptieve ondersteuning
 • Mooi design
 • Ingebouwde GPS
 • Riem (en geen ketting)
 • Goed gebouwde app
 • De fiets is lekker licht

Wat wij minder goed vinden

 • Geen standaard
 • Handvaten zijn minder prettig
 • Range is wat beperkt
 • Geen versnellingen (dit kan even wennen zijn)

Cowboy: het bedrijf

De oorsprong van Cowboy als bedrijf ligt in België. Het doel na oprichting in 2017 is: het verbeteren van de mobiliteit in de stad en het veilig, efficiënt en aangenaam besturen van de Cowboy fiets.

Deze visie komt ook terug in een aantal elementen van de Cowboy 3, die ik de afgelopen periode getest heb. Daar kom ik later op terug.

Op het moment van schrijven is Cowboy alweer toe aan de Cowboy 4, waarin weer een aantal verbeteringen zijn doorgevoerd. In deze review gaat dus specifiek over de Cowboy 3.

Cowboy 3 elektrische fiets
Afbeelding: E-bikefans.com

Voordat ik dieper in ga op mijn ervaring met deze slimme elektrische fiets, allereerst een overzicht van de review.

Cowboy 3 in al zijn glorie

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: de Cowboy 3 ziet er tof uit! Het is een fiets die erg minimalistisch is ontworpen en weinig poespas aan boord heeft. Esthetisch kan ik dit enorm waarderen, maar of deze concessies ook de moeite waard zijn bij het dagelijks gebruik, lees je verderop in deze review.

De Cowboy 3 is gemaakt voor pendelaars, die er bijvoorbeeld mee naar het werk of een andere afspraak gaan, veelal in de stad, maar uiteraard ook daarbuiten. Dit doe je in ieder geval op een ‘fancy’ slimme fiets. De kleur die ik getest heb, wordt mineraal genoemd, persoonlijk gaat mijn voorkeur uit naar de (mat)zwarte variant gaan.

Cowboy 3 elektrische fiets
Afbeelding: E-bikefans.com

Waar Cowboy het ook erg goed heeft gedaan bij deze elektrische fiets is het verwerken van de verlichten en het wegwerken van de accu. Beide elementen zijn er als je ze nodig hebt, maar zitten zeker niet in de weg. Dit alles met behoud van het design.

De ‘setup’ is simpelweg het verbinden van de fiets met jouw app en account van de Cowboy-app. Dit ging vlekkeloos: de verbinding was binnen een minuut gemaakt en de fiets kon direct gebruikt worden.

So far so good: de ervaring was zoals het hoort te zijn: soepel en eenvoudig.

Cowboy 3 elektrische fiets
Afbeelding: GadgetsDaily

Cowboy-app

Ik ben gek op de Cowboy-app. Zoals je wellicht weet, heb ik ooit Androidworld opgericht en honderden apps uitgebreid getest in mijn leven. De Cowboy-app is er één die simpelweg goed in elkaar zit. Niet te veel functies, maar ook zeker niet te weinig en daarmee ben ik erg enthousiast geworden over het gebruik ervan.

In de app kun je een aantal zaken instellen, waarbij deze ook nodig is om de fiets te ontgrendelen. Dit kan ook automatisch met ‘auto unlock’, echter heb ik dit zelf niet ingeschakeld. Als de fiets vergrendeld is, dan kun je er wel mee fietsen, maar heb je geen trapondersteuning die actief is. Als deze ingeschakeld is, dan gaan ook de lampjes op het frame van de fiets branden.

Verder kun je in de Cowboy-app natuurlijk de routes zien die je gefietst hebt, maar is er ook informatie te vinden over de luchtkwaliteit in jouw omgeving. Een toffe toevoeging, waar je eventueel je route op kunt aanpassen. De informatie over de fiets, zoals bijvoorbeeld accu die nog over is en de daaraan gekoppelde range is ook zichtbaar in de app.

Om dit alles mogelijk te maken, is er GPS nodig. Op deze manier kun je zien waar jouw fiets geweest is en waar deze voor het laatst gezien is. Deze GPS-chip is een mooie toevoeging, vooral als je fiets ontvreemd wordt, je hier mogelijk ook data uit kunt halen die jouw fiets weer terugbrengt.

De app is echt één van de grote pluspunten van de Cowboy 3.

Cowboy-app

Dagelijks gebruik Cowboy 3

Maar los van de looks, de app en alle randzaken: hoe presteert de Cowboy 3 bij dagelijks gebruik?

Zoals in het begin van de review aangegeven zijn er een aantal concessies gedaan om de fiets een minimalistisch uiterlijk te geven. Hierbij zijn er wel een aantal zaken die ik persoonlijk mis. Noem me ouderwets, maar ik vind een standaard wel erg handig. Door het ontbreken hiervan, moet je de fiets dus altijd ergens ’tegenaan’ zetten en zorgen dat hij niet omvalt. Niet altijd optimaal. Ook de handvaten mogen wat mij betreft wel ander: deze zijn gewoon niet zo prettig.

Ook is er geen slot aanwezig, dus afsluiten moet altijd met een los slot. Nu heb ik hier zelf de LiteLok voor gebruikt (hetgeen een mooie match was), maar een standaard slot zou handig zijn. Ook een bagage-drager ontbreekt, maar daar heb ik niet per se problemen mee, alhoewel een fietstas op zijn tijd wel eens handig kon zijn.

Cowboy 3 elektrische fiets
Afbeelding: GadgetsDaily

Nu we deze ‘gebreken’ uit de weg hebben, er gaat ook veel goed bij de Cowboy 3. Hierbij is vooral de trapondersteuning erg prettig. Deze ondersteunt tot maximaal 25 km/h (het wettelijke maximum) en de kracht hiervan wordt bepaald door de kracht die jij op de pedalen zet. Dus wil oefen je hier veel druk op uit, dan zal de ondersteuning ook iets groter worden, waardoor je lekker vooruit gaat. De manier waarop dit afgesteld is, is erg prettig en zit bijna 100% van de tijd op het juiste niveau.

Als je wat sneller fietst, dan zou het wel prettig zijn om nog één of twee versnellingen erbij te hebben. Bij lagere snelheden is het niet zo’n probleem, maar de omwentelingen gaan wel vrij snel bij wat hogere snelheden. Dat gezegd hebbende past dit wel bij dit type fiets, dus wellicht is het ook een kwestie van gewenning.

Verder heeft de Cowboy 3 wel spatborden, een must wat mij betreft als je enigszins schoon wil aankomen op je werk.

Zo zie je dat er veel goed gaat bij de Cowboy 3, maar dat er ook nog de nodige verbeterpunten zijn. Een aantal hiervan zijn aangepakt bij de Cowboy 4, waarbij er onder andere een standaard en bagage-drager als optie gekozen kan worden.

Cowboy 3 elektrische fiets
Afbeelding: GadgetsDaily

Cowboy 3 prijs en kopen

De Cowboy 3 is vooralsnog alleen te koop via de eigen website van het bedrijf. De standaard-versie kost na een recente prijsverlaging nog €1.790 en is eventueel uit te breiden met een aantal opties zoals een smartphone houder en speciaal hoesje. Hiermee heb je dan ook tijdens het rijden extra data beschikbaar.

De Cowboy 3 is op dit moment alleen nog te koop via het Circular programma van Cowboy. Hier worden refurbished fietsen aangeboden met een mooie korting.

Cowboy 3 elektrische fiets
Afbeelding: E-bikefans.com

Cowboy Care

Eind 2021 is er een nieuwe dienst geïntroduceerd: Cowboy Care. Hiermee kun je voor € 20 per maand (bij een jaar-abonnement) rekenen op de service van het bedrijf voor reparaties en schoonmaken van bepaalde onderdelen.

Als je dit abonnement afsluit, zijn er ook geen kosten voor onderdelen en krijg je zelfs een nieuwe batterij of accu als deze kwijt of kapot is. Bij de lancering is Cowboy Care beschikbaar in: Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Berlijn, Hamburg, Parijs, Londen, Gent, München, Brussel, Keulen, Antwerpen, Düsseldorf en Frankfurt.

Bekijk ook

Cowboy Cruiser

Cowboy Cruiser

Gemiddelde rating

Tot 80 km

Range

19,4 kg

Gewicht

Mijn eerste e-bike kocht ik in 2012. Daarna veel verschillende e-bikes getest en gereden. Op E-bikefans deel ik toegankelijke info over allerlei e-bikes. Mijn favoriete e-bike type van dit moment: de urban e-bike.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Plaats een reactie

Share to...