Cowboy Cruiser: 7 dingen die je eerst moet weten

Geschreven door

Ruud Caris

Laatste update:

0

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Cowboy draait inmiddels al de nodige jaren mee op de elektrische, slimme fietsen-markt. Na de lancering van verschillende nieuwe modellen, is ook de Cowboy Cruiser op de markt gekomen. Deze fiets is aangepast aan ‘de Nederlandse wensen’, aldus het merk. Maar wat betekent dat precies? In dit artikel alles over de Cowboy Cruiser.

Cowboy het bedrijf

Cowboy is een Belgische scale-up die al de nodige slimme, elektrische fietsen op de markt heeft gebracht. Eerder hebben we hier ook al meerdere modellen uitgebreid getest, zoals bijvoorbeeld de Cowboy 3 en de Cowboy 4.

Cowboy staat onder andere bekend om de goede app en frictieloze fiets-ervaring, zoals ik ook in mijn reviews heb geconcludeerd. De Cowboy Cruiser is de nieuwste toevoeging aan het assortiment, ook al is deze in essentie niet zo heel erg anders dan de Cowboy Cruise ST (voorheen de Cowboy 4ST).

Cowboy Cruiser

Cowboy Cruiser

door Cowboy

Gemiddelde rating

Tot 80 km

Range

19,4 kg

Gewicht

Custom 45nm (achter)

Motor

Wat wij goed vinden

 • Tof design
 • Uitneembare accu
 • Goed werkende app
 • Prettige trap-ondersteuning
 • Riem (en geen ketting)
 • Comfortabel zithouding

Wat wij minder goed vinden

 • Geen versnellingen, kan even wennen zijn
 • Bagagedrager tegen meerprijs

Cowboy Cruiser

De Cowboy Cruiser is uitgerust met een lichtgebogen gestuurd. Dit houdt in dat de fietshouding iets minder sportief is en je dus beter ‘rechtop’ kan zitten als je fietst. Bij de eerdere modellen van de Cowboy zat je altijd in standje sporthouding op deze elektrische fiets.

Maar er zijn nog een aantal dingen die goed zijn om te weten over deze Cowboy fiets.

Cowboy fiets kopen?

Wil je Cowboy fiets kopen, dan zijn er een aantal dingen die handig zijn om te weten:

Cowboy Cruiser
Cowboy Cruiser

7 dingen die je moet weten over de Cowboy Cruiser

Overweeg je een Cowboy Cruiser te kopen, dan zijn er een aantal dingen goed om te weten. Zo heb ik info over de accu, de zogenaamde cockpit (en het daarbij behorende hoesje), maar ook over de mate van ondersteuning. Tijd voor een lijstje.

1. Verwijderbare accu

Net als andere modellen, heeft ook de Cowboy Cruiser de beschikking over een verwijderbare accu. Wat mij betreft een must-have voor de moderne e-bike. Op deze manier kun je altijd en overal opladen, zonder je fiets (of verlengsnoer) in allemaal vreemde bochten te wringen.

Daarnaast is een fiets natuurlijk ook iets minder aantrekkelijk om te stelen op het moment dat er geen accu aanwezig is. Voor mensen die in een appartement wonen en de fiets niet bij een stopcontact in de buurt kunnen parkeren, is het ook een noodzakelijke functie.

Maar hier dus geen issue: de Cruiser beschikt over een accu die je gewoon eenvoudig kunt meenemen.

2. Smartphone ‘cockpit’ van de Cowboy Cruise

De smartphone-cockpit klinkt als een marketingterm, maar het betekent eigenlijk niets meer dan een (super) handige houder voor je smartphone.

De cockpit zit op het stuur en werk samen met een Quad Lock hoesje. Deze klik je er zomaar in: een kwestie van je telefoon erop leggen, een kleine slag draaien en je smartphone zit vast.

Daarnaast wordt hij ook nog eens opgeladen tijdens het fietsen als je deze functie aanzet binnen de app: handig!

Cowboy Cruiser
Smarthome cockpit

3. Adaptive power (automatische ondersteuning)

Bij Cowboy-fietsen heb je niet de mogelijkheid om zelf de mate van ondersteuning aan te passen. Dat wil zeggen: hoe meer druk op de pedalen, hoe meer ondersteuning je krijgt. In het begin, was ik bang dat dit onprettig zou zijn: je hebt er zelf niet heel veel invloed op.

Toch is het een bijzonder prettige manier van fietsen en is het één van de kenmerken van de Cowboy Cruiser en andere modellen die ik enorm ben gaan waarderen.

4. Geen versnellingen

De Cowboy Cruiser heeft geen versnellingen: dat wil zeggen dat de omwentelingen eigenlijk altijd even snel zijn, maar door de adaptieve ondersteuning wordt dit toch enigszins gecompenseerd.

Ook hier had ik in het begin mijn twijfels over, maar dat bleek achteraf ongegrond, ook zonder versnellingen kun je prima fietsen met deze elektrische fiets. Het enige moment dat je dit merkt, is als je veel snelheid hebt, dan zijn de omwentelingen aan de snelle kant.

Cowboy Cruiser

5. Cowboy Cruiser prijs

De Cowboy Cruiser is geprijsd in lijn met de andere modellen. De introductieprijs is € 2990 en daarmee koop je een complete fiets. Dit kun je eventueel nog uitbreiden met een aantal accessoires.

Zo kun je een bagagedrager toevoegen (€ 39) en zijn er meerdere losse accessoires beschikbaar, zoals een telefoonhoesje van Quad Lock. Ook kun je een slot bijbestellen, een fietspomp en een poetset. Zo heb je de Cowboy Cruiser volledig compleet.

Daarnaast zijn er nog mogelijkheden om een diefstalverzekering toe te voegen voor € 120 per jaar. Datzelfde geldt voor Cowboy Care, waar je altijd ‘gratis’ onderhoud en reparaties hebt. Meer over deze services kun je hier vinden.

6. Beschikbare kleuren

De Cowboy Cruiser is beschikbaar in een vijftal verschillende kleuren, waar voor iedereen wat wils bij zit.

De kleuren zijn:

 • Lavender (paarsachtig)
 • Fig (roze-achtig)
 • Clay (klei-kleur)
 • Black (zwart)
 • Sand (zandkleur)

Check hier een overzicht van alle kleuren en mogelijkheden.

7. De ‘Nederlandse’ zithouding

De Cowboy Cruiser is uitgerust met een gebogen stuur, waardoor je in de Nederlandse zithouding kunt fietsen. Deze houding is rechtop, zodat je lekker kunt cruisen (wink).

Als ik op dit moment een Cowboy-fiets zou moeten kiezen, na de reviews van alle modellen, dan zou ik persoonlijk voor de Cruiser gaan. Deze houding vind ik persoonlijk prettiger.

De Cowboy Cruiser kopen of beter niet?

Dan is er natuurlijk de vraag: moet je de Cowboy Cruiser kopen of beter niet? Persoonlijk denk ik dat het bedrijf hiermee een nieuwe doelgroep aanboort. Ben je een iets minder sportieve fietser, dan is de Cowboy Cruiser een goede keuze. Je zithouding voelt hier over het algemeen net iets prettiger voor je rug, ideaal om te gebruiken in je vrij tijd, maar natuurlijk ook om te commuten naar je werk.

Vergeet niet dat de prijzen binnenkort omhoog gaan, scoor hier de Cruiser voor de introductieprijs. Cowboy heeft ook refurbished modellen, die nog een stuk goedkoper zijn.

Zoek je een betaalbare, slimme elektrische fiets, dan is Tenways ook nog een goede optie

Bekijk ook

Tenways CGO009

Gemiddelde rating

Tot 85 km

Range

21 kg

Gewicht

Topics:

Mijn eerste e-bike kocht ik in 2012. Daarna veel verschillende e-bikes getest en gereden. Op E-bikefans deel ik toegankelijke info over allerlei e-bikes. Mijn favoriete e-bike type van dit moment: de urban e-bike.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Plaats een reactie

Share to...