Comate CT Elite: 9 dingen die je moet weten

Geschreven door

Jelle van Es

·

Gereviewd door

Ruud Caris
Comate CT Elite

Laatste update:

0

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Comate is een nieuw Nederlands bedrijf dat de markt van de elektrische fiets wil veroveren. Ze hebben met de Comate CT Elite één van hun eerste modellen uitgebracht. Dit is een instapmodel wanneer je zoekt naar een e-bike voor in de stad. Hier ontdek je alles wat je over deze fiets moet weten.

Even voorstellen: Comate

Grote kans dat je nog niet veel van Comate hebt gehoord. In 2023 begonnen ze met een succesvolle crowdfunding actie. Daarmee werden de eerste 150 exemplaren van de Comate CT Elite verkocht. Daarna werd duidelijk dat ze door konden gaan met het maken van deze fietsen en werkt het bedrijf vanuit Tilburg. De Comate CT Elite is het instapmodel. Daarna is er ook nog de Comate CT Cruiser, die een verende voorvork heeft en iets duurder is.

Maak kennis met de Comate CT Elite

De Comate CT Elite is de fiets waarmee het bedrijf begon en is nog altijd een interessante elektrische fiets. Ontdek hier de 9 dingen die je van de fiets wil weten.

Comate CT Elite

Comate CT Elite

Comate

Rating

120

km

Range

19

kg

Gewicht

Mivice 250W

Motor

Wat wij goed vinden

 • Licht
 • Mooi ontwerp
 • Weinig onderhoud
 • Genoeg bereik

Wat wij minder goed vinden

 • Weinig kleurkeuze

Comate CT Cruiser

Comate CT Cruiser

Rating

120

km

Range

19

kg

Gewicht

Tenways CGO 600 Pro

Tenways CGO 600 Pro

Rating

100

km

Range

16

kg

Gewicht

1. Een lichte fiets

De gemiddelde elektrische fiets begint met een gewicht vanaf de twintig kilo met sommige uitschieters van tegen de dertig kilo. Een zwaardere fiets heeft het voordeel dat je iets steviger op de weg ligt, maar het is wel lastiger om te tillen. De Comate CT Elite is een lichte fiets. Het model weeg 18,6 kilo, waarmee hij tot de lichtere fietsen hoort.

Dat is handig wanneer je hem achter op de bagagedrager van de auto wil zetten. Of een trap op te tillen, omdat je hem binnen op een hogere etage wil hebben. Dat hoef je overigens niet te doen om binnen op te laden, want je kunt de batterij eruit halen en die binnen opladen.

Comate CT Elite
Via Comate

2. Frame is één geheel

De Comate CT Elite heeft een frame dat uit één geheel bestaat. Daardoor heb je geen lasnaalden of andere elementen die aan elkaar vastzitten. Dat geeft de fiets direct een luxe uitstraling.

Sowieso is het een fiets die mooi is afgewerkt. Zo gaan de kabels van de remmen direct vanaf het stuur het frame in. Dat maakt hem nog net iets strakker. Ook heb je daarmee het voordeel dat kabels goed zijn weggewerkt en zo net snel beschadigd raken.

3. Weinig onderhoud

Net als bij veel andere elektrische fietsen voor in de stad heb je bij de Comate CT Elite niet veel onderhoud. Naast dat de remkabels keurig het frame inlopen heb je bij deze fiets een riemaandrijving die de traditionele ketting vervangt. Deze riemaandrijving is onderhoudsarm.

Ook heeft Comate gekozen om hydraulische schijfremmen in de Comate CT Elite te plaatsen. Deze slijten niet zoals remblokken dat wel doen. En de kracht waarmee je remt is groter, zodat je bij hoge snelheid ook snel stilstaat.

Comate CT Elite
Via Comate

4. Bereik van 120 kilometer

In de Comate CT Elite zit een 360 Wh batterij. Dat is zeker niet de batterij met de meeste inhoud. Maar door het lage gewicht en het feit dat de fiets zuinig werkt, stelt Comate dat je met deze fiets een afstand van 120 kilometer op een volle batterij kan redden. Dat lijkt me erg veel. In de praktijk zul je waarschijnlijk ergens tussen de 60 en 80 kilometer redden.

 • Theoretisch optimaal bereik – 120 km
 • Oplaadtjd – 3 uur
 • Capaciteit – 360 Wh
 • Batterij – Uitneembaar

De batterij is wel snel op te laden: in drie uur is hij van volledig leeg weer helemaal opgeladen. Zo kan je hem bij thuiskomst even een paar uur opladen voordat je in avond met de fiets naar de kroeg wil gaan.

5. Motor is krachtig genoeg voor in de stad

In de Comate CT Elite zit een 250W Mivice achterwielmotor met een vermogen van 40 Nm. Dat is een motor die krachtig genoeg is voor je ritjes in de stad. Met deze kracht trek je redelijk snel op en rijd je zo met 25 kilometer per uur rond.

Woon je in het zuiden van het land en heb je daar ook wat heuvels?  Dan moet je terwijl je omhoog fietst waarschijnlijk wat gaan bijtrappen. Misschien dat je dan beter kan kijken naar een fiets met iets meer vermogen.

6. Display met navigatie in het stuur

In het stuur van de Comate CT Elite zit een display. Daarop zie je hoe hard je fietst en hoeveel batterij je nog hebt. Zo kun je je telefoon tijdens het fietsen gewoon in je zak of tas laten. Ook kun je het display gebruiken om te navigeren. Zo kom je zonder problemen snel aan op de plek waar je wil zijn.

Comate CT Elite
Via Comate

7. Handige accessoires voor boodschappen

Wil je je elektrische fiets ook voor andere dingen gebruiken? Je kunt voor de Comate CT Elite een aantal accessoires kopen, waardoor je een bagagedrager op je fiets plaatst.

Of een handig mandje aan de voorkant. Daar kun je dan je tas met boodschappen op plaatsen of je tas die mee gaat naar werk.

8. Sterk voorlicht

Ben je van plan om met een elektrische fiets in de avond te rijden? Het is dan wel belangrijk dat je een goed licht hebt. Aan de achterkant heb je een geïntrigeerd achterlicht. Zo zien de andere weggebruikers waar je fietst.

Aan de voorkant heb je een Spanninga XQ50 50 Lux LED licht. Met dat licht wordt de weg voor je goed verlicht. Zo zie je in het donker ook waar je rijdt en over iets op de weg ligt waar je beter even omheen kan rijden.

9. Te krijgen in twee kleuren

Je kan bij de Comate CT Elite kiezen uit twee kleuren. Dat is niet veel keuze, zeker in vergelijking met de Mokumono Polder. En de kleuren zelf zijn weinig sprankelend, maar vooral professioneel ogend. Je hebt de keuze uit:

 • Grey
 • Black

Oftewel grijs of zwart. Twee standaardkleuren die er netjes uitzien, maar niet echt uitstralen dat je fun hebt om een mooie lentedag.

De Comate CT Elite kun je vergelijken met…

De Comate CT Elite heeft veel weg van de fietsen van Tenways. Zo is de fiets licht en heeft hij dezelfde motor. Daarmee is het niet de meest krachtige fiets, maar is het meer dan genoeg voor de ritjes in de stad. Het bereik i ondanks de beperkte batterij hoog, zodat je er lang mee kan fietsen. De Comate CT Elite heeft een adviesprijs van € 2190.

Bekijk ook

Comate CT Cruiser

Comate CT Cruiser

Rating

120

km

Range

19

kg

Gewicht

Mokumono Polder

Mokumono Polder

Rating

120

km

Range

21

kg

Gewicht

Tenways CGO 600 Pro

Tenways CGO 600 Pro

Rating

100

km

Range

16

kg

Gewicht

Topics:

Rijd al heel wat jaren op elektrische fietsen en heeft er veel getest. Pakt ook graag de e-bike in het buitenland. Van de stad verkennen in New York tot door de bergen fietsen in Japan.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Conversational Form (#3)
Share to...