Tenways CGO009: 9 dingen die je eerst moet weten

Geschreven door

Ruud Caris

Tenways CGO009

Laatste update:

0

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

De CGO009 is de nieuwste aanwinst voor Tenways qua e-bikes. Deze zogenaamde urban e-bike biedt een aantal interessante functies voor een interessante prijs. Hiermee gaat Tenways ook de concurrentie aan met onder andere van Moof en Cowboy.

Tenways CGO009

Tenways heeft inmiddels al een aantal succesvolle e-bikes op de markt gebracht, onder andere de CGO600 (Pro), CGO800, Ago T en Ago X. Recent voegden ze daar ook nog een bakfiets aan toe: de Cargo.

Het laatste nieuwe model is een echte urban e-bike, waar je een aantal herkenbare desigelementen in terugvindt. Los van de nieuwe looks, zijn er een aantal andere interessante vernieuwingen doorgevoerd. Zo is Tenways met de CGO009 afgestapt van de MiVice-motoren en wordt er hier nu een zelf ontwikkelde versie gebruikt: de C9-hubmotor.

Deze motor heeft een vermogen van 250w met een koppel van 40Nm. Maar er zijn nog meer vernieuwingen die te vinden zijn in de Tenways CGO009.

Tenways CGO009

van Tenways

Gemiddelde rating

Tot 85 km

Range

21 kg

Gewicht

Tenways C9 (achter)

Motor

Wat wij goed vinden

 • Zeer betaalbaar
 • Tof design
 • GPS tracking aanwezig
 • Aandrijving met riem
 • Verwijderbare accu

Wat wij minder goed vinden

 • Slechts in één maat beschikbaar (>175 cm)
 • Geen versnelling, kan even wennen zijn

9 dingen die je moet weten over de Tenways CGO009

De Tenways CGO009 heeft veel te bieden voor een acceptabele prijs. Hieronder een aantal belangrijke dingen die je moet weten over deze urban e-bike.

1. Smart Connect Module: dit kun je ermee

Op de CGO009 zit een zogenaamde Smart Connect Module, waarmee je extra ‘bescherming’ krijgt voor je e-bike. Hier zit onder andere de GPS-chip en bewegings-sensor in.

Hiermee kun je een aantal zaken:

 • Fiets tracken via GPS: zie altijd de actuele locatie
 • Krijg meldingen als de CGO009 buiten een bepaald gebied komt (dit kun je vooraaf aangeven). Dit wordt geofencing genoemd.
 • Constateren dat de fiets ‘in beweging is’

Met deze extra functies, is het theoretisch mogelijk jouw fiets op te speuren als deze gestolen wordt. Hoe groot de kans is dat je de fiets uiteindelijk ook terug zult vinden is natuurlijk afhankelijk van de situatie.

Het tracken van de fiets gebeurt met de Tenways-app (Android en iOS).

2. Powerboost-button

Een nieuwe, interessante functie is de Powerboost button. Hiermee geef je tijdelijk extra vermogen, waardoor er meer ondersteuning is. Deze functie is te vergelijken met de gashendel die vroeger vaak gebruikt werd op e-bikes.

Kom je dus op een uitdagend stuk, een heuvel of wil je snel de weg oversteken, dan kan een druk op de Powerboost-button voor wat extra snelheid en ondersteuning zorgen. Een handige functie.

De button zit op het sturen. Op dit kastje kun je onder andere ook de accu zien (met drie lampjes). Ook wordt hier getoond hoeveel ondersteuning er gegeven wordt. Bijvoorbeeld de eco-mode, of juist max.

Tenways Power button

3. Verkrijgbaar in 3 kleuren

De CGO009 is in drie kleuren beschikbaar:

 • Olive Green
 • Midnight Black
 • Ice Blue

Iedereen heeft natuurlijk zijn voorkeuren, maar mijn favoriet is toch de Midnight Black-variant.

4. Eigen motor

Waar Tenways voor andere modellen tot op heden een Mvice- of Bafang-motor. Bij de CGO009 is dit vervangen door een zelf ontwikkelde motor.

De nieuwe motor heeft een koppel van 45Nm. Dit is een aanduiding voor de kracht van de motor en dus mate van ondersteuning tijdens het fietsen.

De Tenways C9 Hub Motor, zoals de motor genoemd wordt, heeft een vermogen van 250W. Dit zorgt uiteindelijk voor een range van 85 km volgens de fabrikant. Uiteraard kan dit in de praktijk lager uitvallen, afhankelijk van de omstandigheden.

Daarnaast is de Tenways CGO009 begrensd op 25km/h, zoals dit verplicht volgens de Nederlandse wet- en regelgeving.

5. Smartphone op het stuur

Net als bij de Cowboy, heeft ook Tenways het mogelijk gemaakt om je smartphone op het stuur te monteren. Hierbij kun je via de app van Tenways ritstatistieken bekijken en zaken als de resterende accu.

In de app vind je ook navigeren, zie je de actuele snelheid en de gereden afstand in een bepaalde periode.

Tenways app - CGO009

6. Batterij en aandrijving

Er zit een verwijderbare 374 Wh-accu (34V, 10,4 Ah) in. De range van de CGO009 is tot 85 km. Daarnaast maakt deze urban e-bike gebruik van een riemaandrijving.

Dit betekent dat er geen traditionele ketting aanwezig is. Dit brengt een aantal voordelen met zich mee. Een riem is:

 • Onderhoudsvriendelijker
 • Geeft minder weerstand
 • Veel stiller dan een ketting

7. Prijs en beschikbaarheid

De Tenways CGO009 is verkrijgbaar via de officiële shop van het bedrijf. Ook bij de verkooppunten van Tewways in Nederland kun je een CGO009 aanschaffen.

Vaak is het zo dat de prijs iets lager is in de officiële shop, vooral als er acties lopen. Check daarom altijd even de site alvorens je elders een fiets koopt.

8. Nieuw design

De Tenways heeft een vernieuwd design, waarbij er gekeken is naar merken als Van Moof en Cowboy-fietsen. Zo heeft de CGO009 ingebouwde verlichting voor en achter en is de fiets voorzien van schijfremmen.

Mijn verwachting is dat we veel van deze CGO900’s in de stad zien rijden. Tenways springt hiermee in een gat dat Van Moof heeft achtergelaten.

9. Gewicht en andere details

Deze e-bike weegt 21 kg (23kg met alle accessoires). Dit is tegenwoordig gemiddeld voor een e-bike. Zoek je een lichtere fiets, dan heeft Tenways ook modellen die veel minder wegen.

Daarnaast zijn er hydraulische schijfremmen te vinden en zit je op een Sell Royal-zadel. Alhoewel het niet zichtbaar is op de foto’s, wordt er een gratis bagagedrager meegeleverd met de bestelling van de fiets als je hem bestelt via de officiële website.

De banden komen ook uit de koker van Tenways, deze zijn ‘customized’ volgens de fabrikant.

Tenways CGO009 reviews

Inmiddels zijn er ook al een aantal reviews online verschenen, waarvan ik er hieronder een aantal voor je op een rij heb gezet.

Zoek je nog meer reviews, hier kun je binnenkort gebruikersreviews terugvinden.

1. Ebike.news

Op Urbanbike.news is er een geschreven review verschenen (in het Engels), waarbij de fiets daadwerkelijk getest en gebruikt is. Daarbij zijn ze redelijk positief. Als enige minpunt geven ze aan je minstens 175cm moet zijn om deze fiets goed te kunnen gebruiken.

Ze zijn erg te spreken over de prijs- kwaliteitverhouding en de smartphone die op het stuur geplaatst kan worden om zo allemaal info te geven.

2. Hobbyisten review van Adlersson

In deze review zien we de unboxing van de fiets en hoe deze reviewer ermee de weg op gaat. Deze review is wel in het Duits, maar geeft een goede indruk van de fiets.

3. Emobilist

Ook deze review is in het Duits en een stuk professioneler aangepakt. Hier krijg je een duidelijk beeld van de fiets, waarbij deze ook kort wordt vergeleken met andere fietsen. Onder andere de Cowboy Cruiser.

4. Nederlandse review van Bright

Ook Bright is aan de slag gegaan met een CGO009 review. Hierbij bespreken ze de overeenkomsten qua design met modellen van Cowboy en van Moof. Ook deelt de reviewer de trapondersteuning briljant is en de fiets eenvoudig(er) gerepareerd kan worden. Bekijk de volledige review hieronder.

Tot slot over de Tenways CGO900

De CGO900 is een aantrekkelijk geprijsde, goed uitziende e-bike met een aantal slimme functies. Dit in combinatie met het nieuwe design, de powerboost button en de ingebouwde verlichting maakt dit tot een interessante urban e-bike.

Bekijk ook

Cowboy Cruiser

Cowboy Cruiser

Gemiddelde rating

Tot 80 km

Range

19,4 kg

Gewicht

Tenways CGO600 Pro

Tenways CGO 600 Pro

Gemiddelde rating

Tot 100 km

Range

16 kg

Gewicht

Tenways Ago T

Gemiddelde rating

Tot 100 km

Range

30 kg

Gewicht

Topics:

Mijn eerste e-bike kocht ik in 2012. Daarna veel verschillende e-bikes getest en gereden. Op E-bikefans deel ik toegankelijke info over allerlei e-bikes. Mijn favoriete e-bike type van dit moment: de urban e-bike.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Plaats een reactie

Share to...