Je e-bike die vanzelf doortrekt tot 32 km/u? Dat zou zomaar eens realiteit kunnen worden. De Duitse fietslobby wil strengere, maar ook interessantere regels voor elektrische fietsen in Europa. Voor veel e-bikers is het een bekend verhaal: je trapt lekker door en precies op het moment dat je 25 km/u bereikt, valt de motor weg. Alsof je ineens tegen een onzichtbare muur rijdt. Geen wonder dat opvoeren zo populair is – maar dat mag natuurlijk niet.
Van 250 naar 750 watt: dit wordt voorgesteld
De grootste Duitse brancheorganisatie ZIV (Zweirad-Industrie-Verband) overlegt nu al over “noodzakelijke aanpassingen” aan de huidige EU-regels. En dat is geen kleine speler – Duitsland is dé trendsetter in Europa wat e-bikes betreft. Ze verkopen zo’n twee miljoen e-bikes per jaar en hebben bedrijven als Bosch in eigen land. Als zij iets willen, luistert Brussel.
Het meest opvallende voorstel? Van 250 watt continu vermogen naar piekvermogen van 750 watt aan het aandrijfwiel. Dat klinkt fors, maar eigenlijk is het vooral eerlijk maken wat er al gebeurt. Veel e-bikes leveren nu al een hoger piekvermogen dan de nominale 250W die op hun motor staat. Bosch-motoren kunnen ondertussen al piekvermogens tot 600 watt leveren.
De voorstellen van ZIV gaan verder dan alleen meer vermogen. Ze willen een ondersteuningsverhouding van maximaal 1:4, wat betekent dat de motor maximaal 4 keer zoveel kracht mag leveren als de fietser. Tot 15 km/u mag deze verhouding zelfs oplopen tot 1:6.
Voor bakfietsen denken ze ook aan hogere gewichtslimieten: 250 kilo voor tweewielers en 300 kilo voor modellen met meer dan twee wielen. Want laten we eerlijk zijn – sommige cargo-bikes lijken tegenwoordig meer op busjes dan op fietsen.
Het gekke is dat deze regels eigenlijk bedoeld zijn om duidelijkheid te scheppen. ZIV wil vooral dat elektrische fietsen ook echt fietsen blijven – “voertuigen van actieve mobiliteit” waarbij je zelf moet trappen. Geen gashendel dus, want dan word je ineens een bromfiets.
De huidige EU-regels dateren van 2017, maar werden al jaren eerder vormgegeven. Sindsdien is er op vlak van e-bikes heel wat gebeurd, waardoor het aanbod van nu niet meer te vergelijken is met het aanbod van toen. De technologie is enorm vooruitgegaan, maar de regels hinken achterop. In Amerika rijden ze allang met krachtigere e-bikes. Daar zie je vermogenslimieten tussen de duizend en dertienhonderd watt, terwijl wij nog vasthouden aan die 250 watt van jaren geleden.
Komt dit er echt? En wat zou het betekenen?
Nou, het is nog vroeg. Er liggen nog geen concrete wetsvoorstellen en zo’n Europese wet duurt sowieso jaren voor ie er doorheen is. Maar de signalen zijn veelbelovend.
ZIV heeft ook een sterke stem in Europa en hun visie wordt overgenomen door CONEBI, dat de fietsindustrie op Europees niveau vertegenwoordigt. Als de Duitse fietslobby en de Europese koepel hetzelfde willen, gebeurt er meestal wel iets.
Ook interessant: het Verenigd Koninkrijk heeft al eens overwogen om de toegestane e-bike-kracht te verdubbelen, van 250 naar 500 watt. Dat plan werd echter uiteindelijk ingetrokken. Maar het laat zien dat er overal over nagedacht wordt.
Als deze regels er zouden komen, zou je waarschijnlijk een veel natuurlijker rijgevoel krijgen. Geen abrupte cut-off meer bij 25 km/u, maar een geleidelijkere overgang. En dat piekvermogen van 750 watt? Dat zou je vooral merken bij het wegrijden en klimmen – precies wanneer je het nodig hebt.
👌Ontdek jouw perfecte e-bike
Onze uitgebreide database helpt je binnen minuten de ideale e-bike te vinden door specs, prijzen en reviews op één overzichtelijke plek te vergelijken.
Maar er zijn ook haken en ogen
Want dat is het ding met regelgeving – het moet ergens een grens trekken. De ZIV wil juist dat e-bikes een natuurlijk fietsgevoel behouden en dat je actief mee moet blijven trappen. Te krachtige motoren kunnen instabiele rijgedrag veroorzaken.
Natuurlijk is het eerste waar je aan denkt: veiligheid. Er zijn bepaalde groepen die toch wat meer moeite hebben met het onder controle houden van de e-bike. Of deze gebaat zijn bij 32km/u, ik betwijfel het. Wellicht zou een helmverplichting hier ook nog bij kunnen horen, in Nederland dien je immers op een snorscooter/brommer (25km/u) tegenwoordig ook een helm te dragen.
Voor fietsenfabrikanten wordt het ook ingewikkelder. In plaats van gewoon een motor inkopen en inbouwen, moeten ze straks ook het werkelijke vermogen aan het achterwiel meten op een testbank. Meer werk, meer kosten.
Ondertussen gaan veel mensen gewoon hun e-bike opvoeren. Dat mag niet, je verzekering valt weg en technisch gezien rijd je dan illegaal rond. Maar de controle? Die is er nauwelijks. Met nieuwe regels die dichter bij de realiteit liggen, wordt opvoeren misschien minder interessant. Waarom je e-bike illegaal 35 km/u laten rijden als-ie legaal 32 km/u mag?
We kunnen nog niet met zekerheid zeggen of de e-bike-regels in Europa op de schop gaan. Maar nu belangrijke partijen uit de industrie voor elektrische fietsen met veel invloed zich hiervoor uitspreken, is de kans op nieuwe regels voor de Europese markt zeker aanwezig.
Verwacht geen wonderen op korte termijn. Europese wetgeving is traag, zeker voor zoiets technisch als dit. Maar de wielen zijn wel in beweging gezet.
Via: Bright
Mooi een goed iede.. Opvoeren fiets. Voor mij onmiddelijk ik beslag nemen. Vernietigen en al de kosten voor de persoon die de fiets heeft opgevoerd. Welke snelle fietser past zijn snelheid aan aan andere weggebruikers..? In België kennen weinig woonstraten een voetpad. Het is wandelen naar dorp op de fietspaden. De wet moet strenger. 30km op fietspaden en 45km op de openbare weg. Dus snelle fietser. Wij België kent vele buitenwegen. Waar u niemand lastig valt. En rijd u op een fietspad. 30kmu zo kunnen kinderen en oudere ook het fietspad berijden.
Er worden nu vele fatbikes fietsen verkocht.. Met gashengel fietsen. Moet de fiets ingeschreven worden onder bromfiets. Weinige doen dit. Ik ervaar dat zelfs de fietsen zaak de verkeersregels overtreed. Door deze fiets te verkopen aan kinderen. Zonder brommer rijbewijs. Er zijn alheel wat politie one dit dit soort fietsen van de weg haalde.. Voor onmiddellijk vernietigen. De verkeerswet zegt. Fietsen zonder trappen. Moet u een helm. Kenteken en verzekkering hebben.. Ik zelf vind Nederland de wet strenger moet. Net als België. Want Nederlanders kennen blijkbaar de belgise wet niet.