Engwe N1

Engwe Mapfour N1 Air en Pro: 7 dingen die je eerst moet weten

Publicatie:

31 januari 2025

|

Reageer

Geschreven door:

Ruud Caris

Als je nog niet zoveel hebt gehoord van Mapfour, kan dat goed kloppen. Het is een nieuw submerk van Engwe. Die is onder andere bekend van de fatbikes, cargo-bikes, vouwfietsen en meer. Met Mapfour kondigen ze twee nieuwe e-bikes aan: de Mapfour N1 Air en de N1 Pro. In dit artikel deel ik alles wat je eerst moet weten over deze elektrische stadsfietsen.

Engwe Mapfour

Mapfour valt volledig onder Engwe en zet een aantal modernere fietsen neer met smart-functies. De eerste in deze serie zijn de N1 Air en de N1 Pro.

Als je de namen goed bekijkt, dan zal het je niet ontgaan dat ze enigszins geïnspireerd zijn op de Macbook-serie van Apple. Daar kwam een paar jaar geleden de M1 Air en M1 Pro in uit. Een mooie hint en dat geeft dan wellicht ook meteen aan wat deze fietsen moeten uitstralen.

Engwe Mapfour N1-serie

De Engwe Mapfour N1 Air is gemaakt van een lichtgewicht koolstof materiaal. Dit zorgt ervoor dat de fiets erg lichtgewicht is met nog geen 16 kilogram. Ook hier komt weer een vergelijking met de Apple weer terug: dit frame weegt hetzelfde als 2 iPads.

Het opvallende kenmerk van de N1 Pro is de 80nM koppel, een zeer krachtige motor. Met deze unieke kenmerken en relatief ‘modern’ design, gaan ze de strijd aan onder andere Cowboy, van Moof en natuurlijk Tenways.

Engwe Mapfour N1 Air

Rating

100

KM

Range

15,6

KG

Gewicht

MIVICE M070

Motor

Engwe Mapfour N1 Pro

Rating

100

KM

Range

19

KG

Gewicht

250W Ananda

Motor

7 Dingen die je moet weten over de Engwe Mapfour N1-serie

Hieronder 8 dingen die je moet weten over de N1 Air en de N1 Pro van Mapfour.

1. Uniek carbonframe

Het monocoque carbonframe is gemaakt van Toray-carbonvezel. Met een framegewicht van slechts 1,28 kg is het elf keer sterker dan aluminium en biedt het superieure schokabsorptie voor een comfortabelere rit. Deze lichte constructie draagt significant bij aan het totaalgewicht: 15,6 kg voor de Air en 19 kg voor de Pro-versie.

De frames worden met een speciale monocoque-techniek geproduceerd, waarbij het frame uit één stuk wordt gemaakt. Dit verhoogt niet alleen de stijfheid maar zorgt ook voor een strakker design zonder zichtbare lasnaden. De afwerking gebeurt met een speciale lak van ‘sportwagenkwaliteit’, die niet alleen mooi oogt, maar het carbon ook beschermt.

De keuze voor carbon is niet alleen vanwege het gewicht. Het materiaal is volgens Engwe elf keer sterker dan aluminium en biedt goede schokabsorptie. Het verschil met een aluminium frame merk je vooral bij langere ritten over kasseien of slecht wegdek.

Het Carbon frame

2. Twee verschillende motorconcepten

De N1 Air gebruikt een compacte 250W naafmotor met 42Nm koppel, geïntegreerd in de achternaaf. Dit is een redelijke standaardmotor, die we tegenwoordig veel zien.

De N1 Pro kiest een andere weg met zijn krachtige 250W Bafang middenmotor die 80Nm koppel levert – meer dan een aantal e-MTB. Deze krachtpatser is specifiek bedoeld voor prestatie en acceleratie.

3. Slimme verlichting

De verlichting is bij beide modellen volledig geïntegreerd in het frame voor een strak uiterlijk. Het systeem omvat zowel voor- als achterlicht, waarbij het achterlicht wordt gevoed door zonne-energie – een duurzame oplossing die batterijcapaciteit bespaart.

De N1 Pro heeft hier een paar extra features: het voorlicht schakelt automatisch tussen groot- en dimlicht afhankelijk van de omstandigheden. Ook kun je via de app (Android en iOS) verschillende lichtprofielen instellen en de intensiteit aanpassen. Een unieke toevoeging is de sfeerverlichting die het carbon frame subtiel accentueert in het donker.

Claim korting

4. Snelle oplaadtijd

Het verschil tussen beide modellen is bij het opladen het duidelijkst merkbaar. De N1 Pro is uitgerust met een snellaadsysteem dat de 36V 10Ah Samsung-accu in slechts 1,5 uur volledig oplaadt. Dat is erg snel. De N1 Air heeft een standaard laadtijd die vergelijkbaar is met concurrenten.

Bij beide modellen zijn accu’s uitneembaar en kun je ze dus eenvoudig binnen opladen.

5. Smart Display en connectiviteit

Het stuur is uitgerust met een slim display. Bij de Pro-versie is dit uitgebreid met een ‘Smart Bar’ die real-time navigatie, ritstatistieken en batterijstatus toont.

Via de app heb je toegang tot ritstatistieken, navigatie en alle smart features. De connectiviteit is gebaseerd op Bluetooth 5.0 voor de directe verbindingOok is er GPS-tracking aanwezig, zodat je in de app altijd kunt zien waar je fiets op dat moment is. Bij de Pro zit er ook een USB-C oplaadpoort in het stuur.

6. Kleuren en versnellingen

De Mapfour N1-serie is verkrijgbaar in twee kleuren: Inktgroen en Houtskoolgrijs. Daarnaast zijn beide modellen voorzien van een riem in plaats van ketting.

De N1-modellen maken gebruik van een traditioneel versnellingssysteem met zeven Shimano-versnellingen, in plaats van één vaste versnelling of een automatisch systeem zoals bij veel andere e-bikes. Hierdoor kun je zelf, handmatig schakelen.

7. Scherpe prijsstelling

De prijzen zijn concurrent, vooral gekeken naar de gebruikte materialen. De N1 Air kost € 1499, het Pro-model gaat voor € 1999 over de toonbank.

Ze gaan dus ook concurreren op prijs lijkt het, met onder andere de Tenways CGO 009 en als we kijken naar gewicht met de CGO 600. Qua functionaliteit en mogelijkheden met de Cowboy Cross bijvoorbeeld, alhoewel deze veel duurder is.

Bekijk acties

Tot slot over de Engwe Mapfour N1 Air en N1 Pro

Met de N1-serie lanceert Engwe twee interessanre e-bikes. De N1 Air valt op door zijn lage gewicht van 15,6 kg, terwijl de N1 Pro zich onderscheidt met een krachtige middenmotor. Beide modellen gebruiken een carbonframe en zijn scherp geprijsd.

Als nieuwkomer in de e-bikemarkt moet Engwe nog bewijzen hoe ze omgaan met service en onderdelen op lange termijn.

Bekijk ook

Cowboy Cross

Cowboy Cross

Rating

120

km

Range

27,9

kg

Gewicht

Tenways CGO600

Rating

70

km

Range

15

kg

Gewicht

Ruud Caris

Mijn eerste e-bike kocht ik in 2012. Daarna veel verschillende e-bikes getest en gereden. Op E-bikefans deel ik toegankelijke info over allerlei e-bikes. Mijn favoriete e-bike type van dit moment: de urban e-bike.

Lees verder

Tenways AGO Air
E-bikes

21 april 2025

Tenways AGO Air: 8 dingen die je eerst moet weten

D Tenways AGO Air is een elektrische fiets met middenmotor. Deze e-bike

Fiido C700
E-bikes

16 april 2025

Fiido C700: 7 dingen die je eerst moet weten

De Fiido C700 is een nieuwe e-bike die opvalt door zijn eenvoud

Ado Air 28
E-bikes

07 april 2025

ADO Air 28: 7 dingen die je eerst moet weten (+reviews)

De ADO Air 28 is een elektrische fiets die steeds vaker opduikt

Fiido Air
E-bikes

17 maart 2025

Fiido Air: 7 dingen die je eerst moet weten + reviews

Je zou het op het eerste gezicht niet zeggen, maar de Fiido

Fiido C11 Pro
E-bikes

13 maart 2025

Fiido C11 Pro: 7 dingen die je moet weten (+reviews)

De Fiido C11 Pro is een evolutie van de populaire C11. Met

Fiido C21
E-bikes

10 maart 2025

Fiido C21: dit moet je eerst weten (+reviews)

De Fiido C21 valt op door zijn lichte gewicht van 17,5 kg

Plaats een reactie