Voldoende bewegen zonder je overdreven te moeten inspannen, een e-bike of elektrische fiets maakt het mogelijk! Een essentieel onderdeel van een elektrische fiets is de accu. Niet alleen drijft deze de motor aan maar zonder accu, zal je e-bike geen e-bike zijn maar een “gewone” fiets die volledig op spierkracht werkt. In dit artikel lees je alles dat je moet weten over een elektrische fiets accu en krijg je ook ineens enkele tips mee!
De accu van een elektrische fiets
Tijdens het fietsen wordt een elektrische fiets aangedreven door diens motor. Dat klinkt in principe vrij logisch maar de motor dient ook van ergens zijn energie te halen. Het is de fietsaccu die deze energie levert.
Hoe de fietsaccu werkt en waarop je moet letten, lees je hieronder.
Hoe werkt een fietsaccu?
Het systeem achter de werking van een fietsaccu is als volgt: tijdens het fietsen geeft de accu energie vrij voor de werking van je fietsmotor. Met andere woorden: de fietsmotor drijft je e-bike aan en de motor wordt op zijn beurt aangedreven door de fietsaccu.
De fietsaccu voorziet de motor dus van energie zodat die jou tijdens het fietsen de juiste ondersteuning kan bieden.
Waar moet je op letten bij een e-bike accu?
Heb je zelf een e-bike of overweeg je om er eentje te kopen? Dan zal je vast wel weten dat daar een stevig prijstkaartje aan vasthangt. Dat geldt ook voor een e-bike of elektrische fietsaccu. Het is dan ook belangrijk dat je de juiste accu kiest.
Zaken waar je op moeten letten zijn: het vermogen, de actieradius en de locatie van de e-bike accu. We lichten deze zaken even toe…
1. Vermogen of capaciteit van elektrische fiets accu
Het vermogen of de capaciteit van een fietsaccu wordt uitgedrukt in Wattuur (Wh) en geeft aan hoeveel energie de fietsaccu kan opslaan.
Het vermogen van de fietsaccu hangt nauw samen met het bereik. Ofwel: hoe groter de capaciteit van de accu hoe langer de fietsafstanden kunnen zijn.
Een accu met een hogere capaciteit is wel duurder. Het is hierbij aan jou om te zien voor welke afstanden je jouw e-bike gaat gebruiken. Wanneer je deze voornamelijk voor korte afstanden gaat gebruiken, kan je namelijk ook kiezen voor een goedkopere accu met kleinere capaciteit.
💡 Let op: een accu met een hogere capaciteit is wel duurder. Het is hierbij aan jou om te zien voor welke afstanden je jouw e-bike gaat gebruiken.
Wanneer je deze voornamelijk voor korte afstanden gaat gebruiken, kan je namelijk ook kiezen voor een goedkopere accu met kleinere capaciteit.
Over het algemeen geldt dat je bij een fietsaccu per 100 Wh ongeveer 12 tot 14 kilometer kunt fietsen met een gemiddelde ondersteuning.
Als je steviger trapt, kun je er meer kilometers uit halen. In turbo-stand of als je zelf minder hard fietst, zal je er minder kilometers uit halen.
Rekenvoorbeeld
Stel een accu heeft een capaciteit van 400 Wh.
Dan is de gemiddelde actieradisu: 4×12 = 48 km
Dit kan hoger of lager uitvallen, afhankelijk van de leeftijd van de accu, maar ook de fietsstijl en stand van de ondersteuning.
2. Actieradius elektrische fiets
De actieradius verwijst naar hoeveel kilometer je met een volle fietsaccu kan rijden. De actieradius hangt nauw samen met het eerder genoemde vermogen van de fietsaccu. Als jouw e-bike accu bijvoorbeeld een groot vermogen heeft dan zal de actieradius ook groter zijn.
Ook andere factoren hebben invloed op de actieradius, denk hierbij aan:
- De weersomstandigheden
- Je eigen rijgewicht (lichaam, fiets en bagage) of fietsinspanning
- De gekozen ondersteuningsstand
- Het terrein waar je fietst: de soort oppervlakte en helling
- De bandenspanning (en dit kan al veel uitmaken)
💡 Handig om te weten: wanneer je bij de specificaties van een e-bike of elektrische fiets de maximale actieradius ziet staan, betekent dit de maximale actieradius onder ideale omstandigheden.
Houd hier dus rekening mee!
3. Positie van de e-bike accu
Misschien is dit niet het eerste waar je aan denkt bij het kiezen van een e-bike accu maar de positie is ook belangrijk. De meeste fietsaccu’s zijn namelijk vrij zwaar. Tijdens het fietsen wil je natuurlijk geen evenwichtsproblemen ervaren vandaar dat je best goed nadenkt over de plaats van je fietsaccu.
In combinatie met de motor kan een fietsaccu je e-bike tot wel zes kg zwaarder maken dan normaal. Zie dus dat ze zich niet beide aan dezelfde kant bevinden en ook niet te hoog.
Een fietsaccu kan zich op de volgende plekken bevinden:
- Onder de bagagedrager
- In of op het frame
- Rondom de trapas
- Onder de voordrager.
Welke e-bike accu’s zijn er?
Er zijn vier verschillende soorten e-bike accu’s verkrijgbaar. Het voornaamste verschil tussen de types accu’s is het materiaal waaruit ze zijn gemaakt. Dat heeft op zijn beurt invloed op het gewicht, de capaciteit, het gebruiksgemak en de levensduur van de accu.
We kunnen de volgende vier types van fietsaccu’s onderscheiden:
- NiMh accu – Nikkel Metaal hybride
- Li-On accu – Lithium Ion
- LiPo accu – Lithium en een polymeer
- LifePo4 accu – Lithium ijzer fosfaat
Zo dadelijk lees je meer over elk type alsook wat de voor-en nadelen zijn.
1. NiMh accu – Nikkel Metaal hybride
Vroeger hadden de meeste elektrische fietsen die in Nederland werden verkocht een NiMH-accu. In vergelijking met andere beschikbare accutypes heeft deze batterij echter een vrij hoge zelfontlading.
Dit betekent dat deze de neiging heeft om sneller vanzelf leeg te lopen wanneer hij niet wordt gebruikt. Zo kan de NiMh-batterij na een aantal weken al tot wel 30% zijn leeggelopen.
Enkele voor- en nadelen van de NiMh accu:
Pluspunten
Aandachtspunten
2. Li-ion accu – Lithium Ion
Lithium-Ion is een verzamelnaam voor veel verschillende lithium-gebaseerde accu’s. Deze accu’s zijn prijziger dan de hierboven genoemde NiMh accu, maar ze hebben wel een lage zelfontlading wat ze gebruiksvriendelijker maakt.
- Opladen gaat snel (gemiddeld 2 tot 3u)
- De accu is kleiner en lichter dan de NiMh
- Beter bestand tegen temperatuurschommelingen
- Minder snelle zelfontlading
- Lader kan worden losgemaakt
- Duurder dan NiMh accu
3. LiPo accu – Lithium en een polymeer
Een LiPo accu is een soort Li-Ion accu maar dan wel met een beter prestatievermogen. Zo is dit type accu nog kleiner, laadt het nog sneller op en heeft het een nog langere levensduur.
- Opladen gaat erg snel (1 tot 1,5 uur)
- Zeer licht
- Lange levensduur
- Nauwelijks zelfontlading
- Zeer duur
4. LifePo4 accu – Lithium ijzer fosfaat
De LifePo4 of Lithium-ijzer-fosfaat-accu’s zijn de duurste batterijen maar daartegenover staat wel dat ze ook een zeer lange levensduur hebben. In principe zo lang als je e-bike zelf.
Verder hebben ze ook zo goed als geen actief onderhoud nodig, laden ze zeer snel op en zijn ze licht en compact.
- Zeer lange levensduur
- Opladen gaat zeer snel (binnen een uur)
- Zo goed als geen zelfontlading
- Zeer licht en compact
- Geen actief onderhoud
- Duurste type
Vast accu of uitneembare accu?
Je wilt natuurlijk dat je fietsaccu blijft werken, om dat te garanderen dien je die (uiteraard) regelmatig op te laden. Dit kan op twee manieren:
- Je hebt een uitneembare accu die je kan opladen waar je wilt.
- Je fiets heeft een vaste accu die je moet opladen terwijl de accu in de fiets blijft.
Zowel vaste als uitneembare accu’s hebben hun voor-en nadelen. Hieronder lees je welke.
Elektrische fiets met vaste accu
Het voordeel van een vaste accu is dat die vaak in het frame zit geïntegreerd waardoor die beter beschermd is en, ook niet onbelangrijker, er mooier uitziet.
Met een vaste fietsaccu heb je het nadeel dat je afhankelijk bent van een stopcontact dichtbij je fiets om te kunnen opladen. Ook als je accu vervangen zou moeten worden dan kan dit enkel door een fietsenmaker. De benaming zegt het natuurlijk al duidelijk genoeg maar om alle misverstanden te vermijden: een vaste accu zit dan ook echt vast in je fiets.
In principe heb je hier ook een voor-en nadeel in één. In die zin dat hoewel een vaste accu voor minder flexibiliteit zorgt, het dan ook weer betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken over het bevestigen of losmaken ervan.
Een uitneembare fietsaccu
Persoonlijk, en als ik de meningen van anderen mag geloven, geef ik de voorkeur aan een uitneembare accu. Het is nu eenmaal een stuk handiger dat je deze van je e-bike kan loskoppelen en kan opladen waar je wil.
Hieronder vind je een overzicht van de voordelen van een uitneembare fietsaccu:
- Je kan overal waar er een stopcontact is opladen (zonder je hele e-bike te moeten meesleuren).
- De batterij kan makkelijk gewisseld worden als die leeg is.
- De batterij kan makkelijk vervangen worden wanneer deze defect is.
- Laat jij toevallig je e-bike altijd buitenstaan? Bij koud weer kan je de accu uitnemen om deze te beschermen.
Omgaan met je fietsaccu: 5 tips
Aan een fietsaccu hangt een stevig prijskaartje vast. Er goed zorg voor dragen zodat die zolang mogelijk meekan, is dan ook zeker aan te raden.
Hieronder lees je vijf tips over hoe je best omgaat met je fietsaccu.
1. Accu van je e-bike opladen
Zeker niet onbelangrijk, om maar niet te zeggen essentieel, is dat je jouw fietsaccu tijdig oplaadt. Niet alleen betekent een lege fietsaccu dat je e-bike niet meer zal werken maar als je elke keer wacht tot die volledig leeg dan zal dit ook een impact hebben op het prestatievermogen van je fietsaccu.
2. Niet helemaal leegrijden
Ik val hier wat in de herhaling maar wacht dus niet tot je fietsaccu helemaal leeg is om die dan pas op te laden. Het is aangeraden om je fietsaccu na elke fietsrit op te laden
3. Probeer extreme temperatuurverschillen zo goed mogelijk te vermijden
Je hebt het weer natuurlijk niet in de hand maar het is niet goed voor je fietsaccu om langdurig blootgesteld te worden aan extreme temperaturen. Je kan je e-bike en accu dan ook het beste laten staan op plekken met een gematigde temperatuur.
4. Verzorg je fietsaccu ook bij langdurig niet-gebruik
Ga je toch een tijdje geen gebruikmaken van je e-bike? Zie dan dat je fietsaccu gedeeltelijk is opgeladen voor je hem opbergt en controleer regelmatig te laadstatus ervan zodat die niet volledig zelf ontlaadt.
5. Hou rekening met je fietstraject
Jouw fietsroute kan een impact hebben op je batterij. Ga je bijvoorbeeld een vrij heuvelachtige route doen? Zie dan dat je accu stevig is vastgezet om te voorkomen dat deze beschadigd kan worden.
Fietsaccu’s: de 5 belangrijkste merken
Hieronder kan je een overzicht terugvinden van de 5 belangrijkste merken van fietsaccu’s.
1. Bafang accu
Het Chinese merk Bafang is een betaalbaar merk en biedt verschillende fiestaccu’s aan waaronder:
- Frame-accu’s – Deze accu’s zijn in het frame van de fiets gemonteerd.
- Bagagedrager-accu’s – Deze zijn op de bagagedrager van de fiets gemonteerd.
- Semi-geïntegreerde accu’s – Deze zijn deels zichtbaar.
- InTube-accu’s – Deze zijn volledig geïntegreerd in het frame van de fiets.
Je kan hier een overzicht terugvinden van de verschillende Bafang accu’s.
2. Bosch accu fiets
Het merk Bosch is weinigen nog onbekend en ook zij hebben verschillende fietsaccu’s op de markt gebracht. Enkele hiervan zijn:
- Bosch PowerTube – Deze accu’s zijn volledig geïntegreerd in het frame van de fiets.
- Bosch PowerPack – Dit zijn externe accu’s die meestal aan de buitenkant van het frame, op de zitbuis of op de onderbuis worden gemonteerd.
- Bosch DualBattery – Dit systeem gebruikt twee Bosch PowerPack-accu’s tegelijk voor een grotere capaciteit.
- Bosch PowerMore 250 – Dit is een extra accu ter grootte van een fietsbidon voor een nog grotere actieradius en geschikt voor trails.
Een overzicht van alle beschikbare fietsaccu’s van Bosch kan je hier terugvinden.
3. Giant accu
Giant is een bekend merk binnen de fietsindustrie en biedt dan ook verschillende fietsaccu’s aan. Hier zijn enkele van de meest bekende:
- Giant EnergyPak Smart – Deze zijn volledige geïntegreerd in het frame van de e-bike.
- Giant EnergyPak PowerTube – Dit type accu wordt in de onderbuis van het frame geïntegreerd.
- Giant EnergyPak Plus – Deze accu’s zijn zo groot als een fietsbidon en ze zijn speciaal ontworpen voor Giant e-bikes met dubbele accu’s.
Een volledig overzicht van de Giant fietsaccu’s kan je hier terugvinden.
4. Shimano accu
Ook het merk Shimano heeft verschillende fietsaccu’s. De bekendste zijn die van de Shimano Steps serie die specifiek zijn ontworpen voor e-bikes met het Shimano Steps aandrijfsysteem. De Shimano fietsaccu’s kunnen in het frame zijn gemonteerd of extern op de bagagedrager.
Je kan hier een overzicht van de Shimano fietsaccu’s terugvinden.
5. Stella accu
Tenslotte mag het merk Stella niet ontbreken, ook zij bieden een reeks uitneembare fietsaccu’s aan. Deze kunnen zich op de volgende plekken van de e-bike bevinden: geïntegreerd op de bagagedrager, op de onderbuis, semi-geïntegreerd of volledig geïntegreerd in het frame.
Een overzicht van de Stella e-bikes met hun accu’s kan je hier checken.
Tot slot
De bedoeling van dit artikel was om je zoveel mogelijk inzicht te bieden over e-bike of elektrische fietsaccu’s. Mocht je zelf overwegen om een nieuwe fietsaccu te kopen dan denk ik dat het belangrijkste is om goed na te denken over de afstanden die je met je e-bike zou willen doen.
Als je bijvoorbeeld vaak lange afstanden gaat doen dan is het wel de moeite om ineens te investeren in een duurdere fietsaccu met een grotere capaciteit. Maar als je eerder korte afstanden gaat doen dan zit je ook wel goed met een goedkopere fietsaccu die een kleinere capaciteit en actieradius heeft. Kijk dus vooral naar je eigen behoeften!
leuke site met duidelijke info waar je wat aan hebt.